Митническите служители отбелязват днес Международния ден на митниците


2018-01-26

 

Всяка година на 26 януари митническите служители отбелязват Международния ден на митниците. Световната митническа общност празнува в чест на състоялата се на този ден през 1953 г. първа официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество, познат днес като Световна митническа организация. Днес страните членки на Световната митническа организация са 182. България е член на организация от 1 август 1973 г.

Ежегодно на този ден Генералният секретар на Световната митническа организация Кунио Микурия обявява тема на годината, по която митническата общност активно работи и под чието мото митническите администрации от цял свят честват Международния ден на митниците. За 2018 година надсловът е "Сигурна бизнес среда за икономическо развитие".

През тази година митническите администрации ще имат възможността да популяризират своите усилия и дейности в областта на развитието на международната търговия като средство за икономическо развитие. Световната митническа организация акцентира върху ролята на  митническите администрации за по-доброто осигуряване на бизнес средата и чрез нея за стимулиране на икономическия просперитет в полза на всички.

Всяка година на Международния ден на митниците във всички страни-членки на организацията се връчват сертификатите за заслуги на Световната митническа организация от Генералния секретар на Организацията Кунио Микурия. Тази година деветнадесет служители на Агенция „Митници" са отличени със сертификат за заслуги по темата „Сигурна бизнес среда за икономическо развитие".

 По повод Международния ден на митниците са отличени и митнически служители, които през изтеклата 2017 г. са постигнали високи резултати.