Забранени препарати за растителна защита иззеха митническите служители на МП Малко Търново от автобус, пълен с контрабандни стоки


2016-03-28

 

108 литра забранени препарати за растителна защита, 1 380 кутии контрабандни цигари и  90 флакона недекларирани парфюми  откриха и иззеха митническите служители на митнически пункт Малко Търново от тайници на туристически автобус  с пътници. Автобусът  марка „Мерцедес" с  чуждестранна регистрация е превозвал туристи от Турция за Румъния през България, управляван от турски гражданин. На българския митнически пункт в Малко Търново шофьорът и всички пътници са заявили, че не внасят нищо за деклариране. При извършената щателна митническа проверка, митническите инспектори установяват,  че автобусът  е пълен с контрабандни стоки, укрити от шофьора в различни тайници. От първия тайник в шкаф за инструменти на шофьора са иззети 300 фабрични опаковки, съдържащи общо 108 литра  препарати за растителна защита от три различни марки, произведени в Турция,  забранени за внос в ЕС.  В друг тайник на шофьора са открити  три кашона с 90 флакона  100-милилитрови  парфюми с марка „ Tom Ford Back Orchid". В хода на проверката митническите инспектори установяват, че и естествени кухини на въздухопроводите в тавана на автобуса  са пълни с общо 27 600 къса (1380 кутии) контрабандандни цигари без акцизен бандерол от марката „Ashima" и с надписи „Duty Free". Впоследствие шофьорът е обяснил, че е трябвало да пренесе недекларираните хербициди, цигари и парфюми до получатели в Румъния.

Контрабандните стоки са иззети. Срещу шофьора на автобуса, турски гражданин, е съставен акт за нарушение на Закона за митниците.