Хиляди парфюми, дрехи и обувки - фалшификати на световноизвестни марки, задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево


2015-11-16

Близо 7 000 спортни комплекти, обувки, парфюми и тоалетни води задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево поради съмнения, че артикулите са произведени в нарушение на права на интелектуалната собственост. Стоките са имитации на 30 различни световноизвестни марки.

Автобус с румънска регистрация, пътуващ от Турция през България за Румъния, е селектиран за щателна митническа проверка. При нея се установява, че в личния багаж на две румънски гражданки са скрити общо 2 782 парфюма, по-голяма част от които Пако Рабан, Нина Ричи, Армани, Лакост, Долче и Габана.  Пред митническите служители дамите признали, че закупили ароматите от Истанбул и не знаели, че парфюмите са имитации.

Още 360 парфюма и тоалетни води са открити в личния багаж на друг румънски гражданин, пътуващ в турски автобус по редовна линия Истанбул - Букурещ. В същия автобус е установено, че двама други пътници пренасят общо 360 чифта спортни обувки с логото на Adidas и  Nike.

Камион с румънска регистрация, влизащ в страната от Турция, е селектиран за щателна проверка. Шофьорът на камиона представя редовни документи за превозваната стока, но при извършената проверка  сред групажната стока са открити 1560 чифта обувки, 1045 спортни комплекти и 840 мъжки и дамски блузи с логото на световноизвестни марки.

В изпълнение на Регламент 608/2013  на Съвета на ЕС и Закона за марките и географските означения имитациите са задържани и са случаите ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки.