21 млн. фалшиви опаковки, стикери и етикети задържаха митничарите от началото на годината


2011-10-14

Изложбата „Ментетата не са на мода" на финала отново в София

Днес, 14 октомври, бе открита последната експозиция в рамките на инициативата „Ментетата не са на мода". До 28 октомври в Тhe Mall столичани ще могат да разгледат за последен път имитациите на любими марки, задържани от митничарите.
Изложбата, организирана от Агенция „Митници", ГДБОП и Столична регионална здравна инспекция, съвместно със списание „Harper's Bazaar", обиколи четири града през последните шест месеца.

Над 25 пратки с фалшиви стоки задържат ежемесечно служителите на Агенция „Митници". Нараства броят на задържаните опаковки за козметика, стикери и етикети. От началото на годината са задържани над 200 000 такива артикули, предназначени за модни и козметични поизводства. През последните месеци българските митничари са задържали фалшиви етикети на известни марки като Versace, Paco Rabannе, както и кутии за парфюми, стикери с лога и стъклени шишенца на CHANEL, Christian Dior, Calvin Klein, Lancome, Nike и други. С вноса на опаковки и „сглобяването на ментетата" в непосредствена близост до основните им пазари в Западна Европа нарушителите целят да минимизират риска и санкциите, на които подлежат.
Фалшивите опаковки и етикети далеч не са патент само на модния бранш. Фалшифицират се и продукти на лидери в IT сектора, като например задържаните 3082 самозалепващи се стикери с марката APPLE. Те пристигнали с пощенска пратка от Китай. Едно от най-големите разкрития за тази година е задържането на 20,160 млн. броя заготовки за кутии „MARLBORO". Те са спрени от мобилна митническа група в района на Лом на път за Австрия. Заготовките били описани в транспортните документи като обикновен картон. С този случай броя на задържаните от началото на годината фалшиви опаковки и етикети достига 21 милиона.
Наред с традиционно фалшифицираните облекла и текстилни изделия, продължава възходящата тенденция при „ментетата" аксесоари за мобилни телефони и автомобили, детските играчки и авточасти. Тъй като са некачествени тези стоки крият сериозни рискове за здравето на потребителите, тъй като могат да доведат до инциденти с травми и наранявания.
Последното по-голямо задържане на „ментета" е само преди дни, когато на МП Лесово митническите служители откриват над 4000 текстилни изделия от известни марки. От началото на годината са задържани над 60 000 различни текстилни изделия „менте".

Партньорите на инициативата „Ментетата не са на мода" призовават потребителите да не употребяват фалшиви стоки, а ако видят неправомерна продажба, да сигнализират институциите на: www.customs.bg или www.mvr.bg