Агенция „Митници” на Република България ще бъде домакин на 75-та среща на Клуба на генералните директори на митническите администрации на държавите-членки на ЕС и Турция


2008-05-21

 

Агенция „Митници" на Република България ще бъде домакин на 75-та среща на Клуба на генералните директори на митническите администрации на държавите-членки на ЕС и Турция, която ще се проведе на 22-23 май 2008 г. в град Варна,  к.к. Златни пясъци.

 

Клубът е неформалният ежегоден форум, на който се обсъждат съвместно политически, стратегически и актуални въпроси от особена важност за развитието на митническите администрации. Срещата предоставя възможност за активен обмен на идеи и мнения по основни въпроси на митническото сътрудничество в ЕС, както и за дискусии на най-високо равнище за формиране на важни направления на митническата политика на ЕС.  

 

След приемането на страната ни за пълноправен член на ЕС, това е първият митнически форум на високо равнище за държавите-членки и Турция, който се провежда у нас.

 

Основните дискусии по време на 75-та среща на Клуба ще се фокусират върху приоритетите и водещите задачи в митническата област за текущото словенско и предстоящите френско, чешко и шведско председателства на ЕС, върху последните изменения в общностното митническо законодателство, проблемите на обмена на информация с трети страни, електронните митници и предизвикателствата пред управлението на човешките ресурси. Част от дебатите ще бъдат посветени на предстоящите през юни 2008 г. избори за генерален секретар на Световната митническа организация.

 

За Българската митническа администрация е особена чест да бъде домакин на форум на подобно равнище само месец преди официалното отбелязване на 40-та годишнина на Митническия съюз между държавите-членки на ЕС.